Er din udendørssensor ”LED ready”?

Find produkt

Er din udendørssensor
"LED ready"?

LED-lyskilder kan give høj indkoblingsstrøm. Derfor bør man sikre sig, at relæet i udendørssensoren kan klare belastningen. Dobbeltkontakt med wolfram-belægning sikrer sensorens levetid.


I dag er LED-lyskilder mere reglen end undtagelsen, når det gælder udendørsbelysning. Man skal dog være opmærksom på, at LED-lyskilder kan give en meget høj indkoblingsstrøm, på trods af det lave energiforbrug.

”Høj indkoblingsstrøm stiller store krav til relæet i sensoren”, udtaler Torben Gehlert, produktchef ved Niko-Servodan. ” LED-lyskilder kan have en indkoblingsstrøm, som er op til 60 gange højere end den nominelle effekt ved drift. Ved et effektforbrug på f.eks. 10 watt kan indkoblingsstrømmen derfor være 600 watt.”


Dobbeltkontakt med wolfram sikrer sensors levetid

Det er kontakten i relæet, som belastes ved høj indkoblingstrøm, og derfor har kvaliteten af kontakten betydning for sensorens levetid.

”Vi har valgt kun at benytte relæer med dobbeltkontakt i vores sensorer,” fortæller Klaus Erler. ”Dobbeltkontakten har to kontaktpunkter. Et kontaktpunkt er belagt med wolfram, som har et meget højt smeltepunkt. Dette kontaktpunkt er en såkaldt ”pre-contact”, hvis funktion er at tage imod høj indkoblingsstrøm f.eks. fra LED. Efterfølgende aktiveres det andet kontaktpunkt belagt med sølvtinoxid, som har en bedre ledeevne.”

Sensorer i det billige segment benytter typisk relæer med kun en enkelt kontakt indbygget. Denne kontakt er belagt med sølvtinoxid, som har et lavt smeltepunkt. Høj indkoblingsstrøm fra LED-belysning slider derfor på belægningen. Rent fysisk brænder belægningen ganske simpelt væk og sensorens levetid forkortes væsentligt.

Det er derfor vigtigt at sikre sig, at sensor kan håndtere en høj belastning fra LED-belysningskilden, så glæden over en lyskilde med et lavt energiforbrug ikke ødelægges af en defekt sensor.

 

Se Niko-Servodans produktprogram af udendørssensorer

dali - det enkle valg af sensor

Intelligent lysstyring skal være enkel. Vi har derfor udviklet et komplet sortiment af DALI-sensorer, hvori alle funktioner er indbygget.
Det betyder, at samme sensor kan anvendes i de fleste løsninger.
Valget af sensor er helt enkelt.

Se sortimentET